Zelf kruidnoten bakken

kruidnoten
kruidnoten

Kruidnoten maken en 5 december, Sinterklaas, zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden maar als het geen Sinterklaas is heb ik nog steeds af en toe zin om ze zelf te bakken.

Ik ken de discussies: pepernoten komen volgens mij steeds eerder in de winkels te liggen en veel mensen storen zich daar aan. De paashazen zijn nog maar net opgeruimd en daar komen de pepernoten al weer aan…. Ja, je kunt wachten tot december maar ik heb eigenlijk het hele jaar wel trek in pepernoten dus af en toe maak ik ze zelf.

Met dit simpele recept kan je het hele jaar van lekkere kruidnootjes genieten

Vooral de hoeveelheid vocht die je bij het pepernotendeeg doet is belangrijk. In dit geval is het 3 eetlepels en waarschijnlijk nog een heeeel klein beetje extra. Doe het rustig aan met het vocht, gewoon met 3 eetlepels proberen en als het nog te droog is een paar extra druppeltjes toevoegen. Foto: met dank aan Rhodes, mijn eigen kruidnoten waren al op voordat ik foto’s kon nemen

 

Ingrediënten voor zelfgebakken kruidnootjes

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 80 gram boter
  • Snufje zout
  • 3 eetlepels melk (evt. een paar druppels extra als het deeg nog te droog is)
  • 2 theelepels speculaaskruiden

Hoe maak je zelf kruidnoten?

  • Doe de boter, zout, speculaaskruiden, en de suiker in een kom en roer alles goed door elkaar heen
  • Dan doe je het zelfrijzend bakmeel en de melk erbij en je kneed tot je een mooi samenhangend deeg hebt
  • Maak van het deeg een bal en wikkel de deegbal in plastic folie.
  • Leg de deegbal minimaal een uur in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Leg een bakblik klaar met daarop een stuk bakpapier
  • Maak van het deeg kleine balletjes (echt klein, ze worden nog groter in de oven) en duw ze een beetje plat als je de balletjes op de bakplaat legt
  • Zet de bakplaat in de oven en na 10 minuten kan je genieten van je zelfgemaakte kruidnootjes
  • Laat de kruidnootjes goed afkoelen, dan pas worden ze knapperig

Baktip: geen paniek als de kruidnootjes nog een beetje zacht zijn als ze uit de oven komen, dat komt helemaal goed als ze voldoende afgekoeld zijn. Dan worden ze vanzelf lekker knapperig….. Magic!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*