Zelf kaneelkoekjes bakken

kaneelstokjes
kaneelstokjes

Kaneel en koekjes, een prima huwelijk! Die lekkere knapperige kaneelkoekjes kan je dus ook prima zelf maken met dit recept. Door de koekjes nog even door de kaneelsuiker te rollen vlak voordat ze de oven in gaan krijgen ze een lekker krokant laagje, mjammie!

De basis van deze kaneelkoekjes is eigenlijk heel basic, de kaneelsmaak komt echt van het buitenste laagje kaneelsuiker. Je kunt met dit recept dus ook heel makkelijk ‘gewone’ koekoekjes bakken, dan laat je de stap waarbij je de deegballetjes door de kaneelsuiker rolt achterwege.

Ingrediënten voor kaneelkoekjes

  • 170 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 ei
  • Mespuntje zout
  • 100 gram echte boter
  • 175 gram suiker (gewone kristalsuiker)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

Hoe bak je zelf lekkere kaneelkoeken?

  • De 175 gram suiker verdelen in een bakje met 125 gram en een kommetje met 50 gram
  • Meng de zachte boter met 125 gram suiker en de vanillesuiker tot je een romige witte massa hebt
  • Dan het ei erbij doen en weer goed door kneden
  • Nu de bloem met het bakpoeder mengen in een aparte kom en dan bij het botermengsel doen en weer goed door kneden tot je een mooie bal deeg hebt
  • Verpak die bal deeg in plastic huishoudfolie en leg de bal 30 min in de koelkast
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Het bakje suiker van 50 gram vermeng je met 1 eetlepel kaneelpoeder, je hebt nu dus een apart bakje kaneelsuiker
  • Haal de deegbal uit de koelkast en neem een plukje deeg tussen je handen en rol er een balletje van (zo groot als een flinke knikker)
  • Rol het balletje door de kaneelsuiker en duw het balletje plat (niet helemaal mooi rond? Is niet erg, nu ziet iedereen dat het geen fabriekskoekje is maar echte huisvlijt)
  • Bekleed de bakplaat met ovenpapier
  • Leg de koekjes op het ovenpapier (3 cm tussenruimte, de koekjes gaan nog groter worden in de oven)
  • Zet de bakplaat met de kaneelkoekjes in de voorverwarmde oven en na ongeveer 15 minuten zijn je koekjes klaar
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster (nu worden ze lekker crunchy)

 

3 Comments

  1. Net gemaakt met mijn twee kids (4 & 2 jaar). Deeg is prima te maken voor een flink aantal koekjes en het resultaat is heerlijk. Heb bij de kaneelsuiker ook nog geschaafde amandelen gebruikt, lekker. Mijn kindjes eten het zo weg….dat wil wat zeggen…
    Bedankt voor dit recept!

  2. Ik heb deze koekjes gisteren gemaakt en ze zijn erg lekker! Het enige wat ik altijd zo jammer vind aan bakpoeder is dat het een bepaalde nasmaak achterlaat, dat is mijn ervaring althans. Maar goed, de suiker en kaneel maakt dat wel weer goed 🙂
    Zo meteen ga ik dit recept uitproberen zonder de kaneel maar met chocolade-chips.. ben benieuwd 🙂

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*