Zelf chocolate chip cookies maken

chocolate chip cookies
chocolate chip cookies

Zelfgemaakte koekjes zijn al heel lekker maar wat denken van koekjes met lekkere stukjes chocolade (choc chips) er in? Die zijn echt onweerstaanbaar. Probeer er maar eens gewoon één te eten…. Lukt me nooit.

De Amerikanen hebben daar trouwens wel een oplossing voor: ze maken deze chocolate chip cookies gewoon enorm groot, zo groot dat het een halve maaltijd is. Persoonlijk ben ik toch meer een fan van de wat kleinere koekjes (en ja, dan neem ik er gewoon lekker twee, …of drie)

Hoe groot je ze zelf maakt? Mag je lekker zelf weten, dat is weer zo’n voordeel van zelf je eigen koekjes bakken.

Waar koop je chocolate chips die niet smelten in de oven?

De zoektocht naar echte chocolate chips valt niet mee. In Amerika koop je die op iedere straathoek maar hier in Nederland ligt het wat moeilijker. Je kunt ze in ieder geval bestellen via de site van bakzolder. Deze choc chips kan je ook perfect gebruiken voor muffins en cupcakes.

Chocolate chips smelten minder snel in de oven
Chocolate chips smelten minder snel in de oven

Gelukkig kan je ook een gewone chocoladereep gebruiken. Die smelt wel wat meer ach, het blijft heerlijk. Kies je eigen favoriet: super donker en puur, of juist meer zoete melkchocolade of zelfs witte chocolade. Dus: of even bestellen of een chocoladereep in stukjes snijden.

Ingrediënten Chocolade chip cookies

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram ‘gewone’ fijne suiker
  • 170 gram boter
  • 2 eieren (1 heel ei en 1 dooier)
  • Snufje zout
  • 200 gram chocolade
  • 1 theelepel vanille extract

Zelf chocolate chip cookies maken, hoe doe je dat?

  • De boter vast in kleine stukjes snijden
  • Boter, suiker (beide soorten), zout en zelfrijzend bakmeel goed mengen
  • Dan het hele ei en de eidooier erbij doen en weeg goed kneden tot je een mooi deeg hebt
  • Dan de chocolade in kleine stukjes snijden en door het deeg mengen
  • De deegbal verpakken in huishoudfolie (plastic) en een half uurtje in de koelkast leggen
  • Dan de oven voorverwarmen op 180 graden
  • Leg een stuk bakpapier op de bakplaat
  • Haal het deeg uit de koeling en maak er platte rondjes van met de hand, let op: voldoende ruimte laten tussen de koekjes, ze worden nog groter
  • Leg de koekjes op de bakplaat en de bakplaat kan nu in de oven
  •  Na 10 a 15 minuten zijn de koekjes klaar (verschillend per oven)
  • Als ze uit de oven komen zijn ze nog een beetje zacht maar als je ze even op een rooster laat afkoelen worden ze vanzelf wat harder (maar een beetje chewy is wel lekker)

 

 

 

1 Comment

  1. Leuk recept en lekker koekjes. Ik heb wel de gewone suiker weggelaten. Ik denk dat de koekjes dan erg zoet worden. Ze zijn zonder de gewone suiker volgens mij zoet genoeg.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*