Zandkoekjes basisrecept

koekjes bakken met kinderen

Zandkoekjes zijn de meest eenvoudige koekjes die je kunt maken. Zijn ze daarom minder lekker? Zeker niet! Dit recept voor zandkoekjes kan je als een basisrecept beschouwen maar er zijn heel veel lekkere varianten denkbaar en die recepten komen binnenkort ook op deze site maar laten we beginnen met een lekker simpel koekje: het zandkoekje zonder poespas

Koekjes bakken met peuters

Als je samen met je kind koekjes wil gaan bakken is dit recept zeker een aanrader. Het is lekker eenvoudig, lukt altijd en kinderen winden het geweldig om met hun kleine handjes het deeg te kneden (wel eerst handjes wassen en jij bent mooi van dat klusje verlost) Natuurlijk moet je de kids wel even helpen, vooral met het afwegen en alles wat met een hete oven te maken heeft, maar verder kunnen zelfs kleine kinderen prima aan de gang met dit recept.

Ingrediënten zandkoekjes

  • 250 gram bloem
  • 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker

Benodigdheden

  • Oven
  • Deegroller
  • Mengkom
  • Bakpapier
  • Uitstekers voor koekjes of een glas of een scherp mes om zelf vormpjes te snijden

Hoe maak je zelf zandkoekjes?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Vet de bakplaat in of gebruik bakpapier (bakpapier werkt perfect!)
  • Nu gaan we het deeg klaarmaken: bloem, roomboter, suiker, ei en vanillesuiker in een kom doen en alles goed kneden tot je een mooie deegbal hebt (niet teveel snoepen, anders kan je geen koekjes meer bakken)
  • Bestuif je aanrecht met wat bloem anders blijft straks je deeg plakken aan je werkblad
  • Rol het deeg uit met een deegroller (of met de hand of met een wijnfles) tot je een plak hebt van 1 cm dikte
  • Met een glas of leuke uitstekers voor koekjes steek je de koekjes uit (van wat over hebt aan deeg maak je weer een bal, die rol je weer uit en dan herhaal je het proces tot al het deeg op is want we gooien niks weg)
  • Leg de uitgestoken koekjes op de bakplaat met bakpapier
  • Nu kan de bakplaat in de voorverwarmde oven en na 15 minuten zijn de koekjes klaar
  • Met een kaasschaaf of zo’n platte pannenkoekenwipper haal je koekjes los van het bakpapier en laat ze op een rooster even afkoelen, nu worden de koekjes lekker knapperig
  • Na een minuut of 20 kan je aanvallen
  • Als je nog koekjes over hebt (ik denk van niet) dan kan je ze het best in een luchtdichte trommel bewaren. Ze blijven in theorie een week goed maar wees eerlijk, ze zijn ver voor die tijd al op