Sprits recept

sprits
sprits

Spritsen zijn al jaren heel populair. In de winkels liggen dan ook ontelbaar veel soorten. Ze staren je altijd aan…. Neem me mee… Vaak doe ik dat dan maar.

Soms ben ik in een lekkerbekbui en dan maak ik spritsen helemaal zelf. Zelfgebakken sprits smaakt toch altijd net even lekkerder.

Het lekkerste zijn spritsen die voor de helft in gesmolten chocolade zijn gedoopt. Vroeger kocht ik die altijd in de kantine op school.

Voor dit recept heb je een spuitzak nodig met een groot gekarteld mondje, anders gaat het toch niet echt op sprits lijken.

Wist je trouwens dat de naam sprits een verbastering is van Spritzkuchen? Pritzen is iets als spuiten in het Duits.

Ingrediënten om spritsen mee te bakken

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gram boter (zacht laten worden, op kamertemperatuur)
  • Mespuntje zout
  • 1 ei
  • 1 flinke reep chocolade (voor de versie met chocolade dip)

Zelf sprits bakken hoe doe je dat?

  • Verwarm de oven voor op 170 graden
  • Doe de zachte boter, basterdsuiker, vanillesuiker en een mespuntje zout in een grote kom
  • Meng deze ingrediënten tot een wit romig geheel is
  • Dan een eitje klutsen en bij het mengsel doen en weer goed roeren
  • Nu kan je rustig steeds meer zelfrijzend bakmeel toevoegen en blijf roeren tot je een vrij glad beslag hebt
  • Doe het deeg in een spuitzak met groot gekarteld mondje
  • Bekleed een bakplaat met ovenpapier
  • Spuit nu mooie vormpjes (bijvoorbeeld een lange s-vorm, maar je kunt ook hartjes spuiten)
  • Doe de bakplaat in de oven en na ongeveer 15 minuten zijn je spritsen klaar (lichtbruin)
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster

Voor sprits met chocolade:

  • Smelt de chocolade au bain-marie
  • Doop de afgekoelde koekjes tot halverwege in de gesmolten chocolade en laat de chocolade daarna stollen op de koekjes
  • Klaar is je chocosprits
Sprits
Allemaal lekkere soorten spritsen
Foto: Teunie at nl.wikipedia [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)], from Wikimedia Commons

1 Comment

  1. Ik heb het recept gebruikt, de kleur en geur zijn goed. Hoe ze smaken weet ik nog niet want ze komen net uit de oven. Alleen nu vraag ik mij af, hoe blijf je de sprits vorm houden want bij mij zijn ze nu glad en uitgezakt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*