Maizena koekjes

maizenakoekjes

Maizena koekjes komen uit de Surinaamse keuken. Ze noemen het in Suriname Gommakoekjes. Wij, Hollandse kaaskoppen denken meestal aan bloem, eieren, boter en suiker als we koekjes gaan maken maar ook met maïzena kan je de lekkerste koekjes bakken. Deze koekjes kan je mooi versieren met kleurige strooisels, dat geeft een lekker en feestelijk effect (kijk even bij de bakproducten van Dr. Oetker, zit in een klein flesje: disco).

Tip 1: laat de koekjes eerst goed afkoelen nadat ze uit de komen, ze worden dan lekker knapperig. Als de koekjes nog warm zijn dan kunnen ze nog makkelijk vervormen en dat zou zonde zijn van al je werk.

Tip 2: de koekjes lopen in de oven nog een beetje uit, laat dus voldoende ruimte tussen de koekjes op het bakpapier.

Tip 3: Wacht niet tot je koekjes lichtbruin worden, ze horen vrij wit te zijn

Ingrediënten Maizena koekjes

  • 350 gram maïzena
  • 150 gram roomboter
  • 150 gram gewone witte suiker
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 busje kleurrijk strooisel (disco dr. oetker bijvoorbeeld)

Hoe maak je maizena koekjes?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng de roomboter (zachte boter op kamertemperatuur) met de suiker tot je een smeuïge massa hebt
  • Doe dan de eieren erbij samen met de vanillesuiker
  • Beetje bij beetje de maïzena toevoegen en flink blijven roeren tot je een glad deeg hebt
  • Maak van het deeg kleine balletjes en druk die met een vork plat op de bakplaat met ovenpapier, dan heb je meteen een leuk ruitpatroontje in je zelfgemaakte koekjes
  • Je kunt hier ook een spuitzak of spuitpistool voor gebruiken
  • Laat voldoende ruimte tussen de koekjes
  • Bestrooi de koekjes met disco versiering
  • Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven
  • Na ongeveer 15 a 20 minuten zijn ze klaar (dus niet wachten tot ze bruin worden, ze horen wit te zijn!)
  • Laat de koekjes afkoelen en dan is het smullen maar! Bewaar de koekjes in een afgesloten koektrommel (nou ja, als er nog een paar over zijn, is meer een theoretisch verhaal denk ik, meestal zijn ze op voor je het weet)

Eventueel kan je nog een eetlepel custard toevoegen, dan kruimelen ze minder en dan worden de maizenakoekjes meer geel, in plaats van wit.