Koekjes bakken zonder ei

heel veel lekkere koekjes zonder ei
heel veel lekkere koekjes zonder ei

Bij koekjes bakken heb je niet altijd een ei nodig. Gelukkig maar want die van mij waren over de datum. Om het feestje niet te bederven ben ik even op zoek gegaan naar een recept voor koekjesdeeg zonder ei. Ook zijn er wellicht mensen met een voedselintolerantie die misschien liever koekjes bakken zonder ei.

1-2-3 deeg voor koekjes bakken

Het meest simpele koekjesrecept zonder ei is denk ik wel 1-2-3 deeg. Dat 123 slaat op de verhoudingen. 100 gram suiker, 200 gram boter, 300 gram bloem. Je kunt de hoeveelheid dus eenvoudig aanpassen aan het aantal koekjes dat je wilt bakken. Je kunt dus ook 50-100-150 doen!

Het deeg is zo simpel om te maken dat het bijzonder geschikt is om samen met kinderen te maken.

Hoeveel koekjes kan je van dit deeg bakken?

Ik heb zelf vrij kleine uitstekers gebruikt en ik kwam op bijna 100 koekjes. Met grotere uitstekers zal dat een stukje minder zijn.

ingedienten koekjes bakken zonder ei
ingedienten koekjes bakken zonder ei

Ingrediënten voor koekjes zonder ei

 • 100 gram suiker
 • 200 gram boter
 • 300 gram bloem

 

met kleine uitstekers kan je heel veel koekjes bakken
met kleine uitstekers kan je heel veel koekjes bakken

 

Koekjes bakken zonder ei, hoe doe je dat?

 • Verwarm de oven voor op 160 graden
 • Laat de boter zacht worden en kneed de boter samen met de suiker tot een smeuïge massa
 • Dan de bloem via een zeef erbij doen en weer kneden tot je een mooie bal deeg hebt
 • Beetje bloem op je werkblad strooien en het deeg uitrollen met een dikte van ongeveer 4 a 5 mm
 • Bakplaat bekleden met ovenpapier
 • Koekjes uitsteken met koekjes uitstekers (of een glas) en de koekjes op het ovenpapier leggen
 • De koekjes kunnen nu de voorverwarmde oven in en na ongeveer 15 minuten zijn ze klaar

Tip: niet wachten tot de koekjes bruin worden, dan worden ze snel bitter. Ze mogen best nog wat wittig zijn.

 • Laat de koekjes afkoelen op een rooster en dan is het smullen maar!

 

92 Comments

  • Wat bedoel je precies met smelten? Kan je iets meer vertellen, misschien kan ik je helpen? Heb ze laatst zelf gemaakt en dat ging echt prima.

  • Ze zijn heel goed je moet gewoon even wachten en dan zijn ze lekker knapperig of het licht er aan wat je er in doet anders weet ik het ook niet bij mij zijn ze overheerlijk ik heb er ook een beetje chocola er in doen dan krijg je choclad chip koekje mmmmmhhh

  • eerst het deeg koelen, dan uitsteken, met bakplaat weer opnieuw koelen en dan pas de oven in, ik hoop dat dat lukt, ik ga het zelf met dit recept ook proberen, vr gr Peggy

 1. @Majelier: misschien had je zelfrijzend bakmeel gebruikt? Daardoor zijn ze bij mij ook een keer mislukt. Je moet echt gewone bloem/meel gebruiken.

 2. Heb wat geraspte kaas door het deeg gedaan, bolletjes van gemaakt en aangedrukt met de achterkant van een vork. Zijn superleuke koekjes geworden en ik kon niet wachten tot ze waren afgekoeld. Yam!

 3. Bij mij was het deeg nogal droog en het bloem wilde niet plakken. Ik heb er een lepeltje water bij gedaan en toen ging was het goed.

 4. Hallo,

  Het recept klopt volgens ons niet helemaal, er hoort nog wat melk bij, anders is het veel te droog en heel kruimelig. Dit werkte niet zo prettig… Met een scheut melk erbij word het makkelijk kneedbaar.

  Groetjes..

 5. Leuk simpel recept! Het deeg zit nu in de oven. Ik heb er van alles door gedaan. Muesli kokos en rietsuiker ipv gewone suiker. Ben benieuwd

  • Hoi Ju, ben even benieuwd hoe het is afgelopen met de koekjes. Nog steeds lekker zoet? Volgens mij is rietsuiker namelijk minder zoet dan gewone suiker. Muesli en kokos door de koekjes…. klinkt heel lekker!

   • Rietsuiker is zoeter en heeft geen nasmaak zoals bij witte kristalsuiker wat gebleekt is.
    Heerlijk recept, mijn eerst koekjes recept ooit bij de padvinderij geleerd. In de vergetelheid geraakt. Voor de kerst. Heerlijk, dan ruikt in huis echt naar feest. Ik ga met 123 deeg voor neutraal, met kaas en met gedroogde vruchten doen.
    Hartelijk dank!

 6. Heb het aangepast met 50g gerspte kokos 100g zonnebloemolie en 150 gram speltmeel/havermout 1 th wijnsteenbakpoeder en 1 th vanille extract in een siliconen ronde cakevorm gedaan en gaat nu de oven in.

 7. Ha! Ik had ook geraspte kokos en muesly toegevoegd. En chocolade en daarom ook wat zonnebloemolie, want het was wat te droog.

  Ze zijn super goed gelukt! Wel wat bros en natuurlijk veel dikker dan anders. Ik heb ze dus ook 25 minuten in de oven gehouden, op 160, maar ze zijn errug goed en lekker geworden! Yum!

 8. Ik heb het recept iets aangepast. Ik heb 250 gram bloem genomen en 50 gram cacaopoeder. Nu heb ik chocoladekoekjes. Ze smaken erg lekker.

  • ja dat kan ook, dan moet je wel wat minder gewone suiker nemen want vanillesuiker is echt super zoet (maar wel lekker inderdaad)

 9. Bij mij waren de koekjes heel zacht en de onderkant was verbrand, ik heb alles volgens het recept gedaan en ook gewone bloem gebruikt, maar ze waren echt heeeel vies..

  • Dat had ik ook een keer ja! Maar vandaag heb ik heb nog een keer gedaan met een scheut melk erdoor een stukjes chocola en nu zijn ze heel erg lekker.

 10. Heerlijke brosse koekjes en met het recept is niks mis hoor! Ik woon alleen en ben gek op bakken dus heb 10-20-30 gedaan en een portie met kristalsuiker en één met basterdsuiker. Lekker lekker lekker! 🙂
  Bedankt voor het delen!!

 11. Mmm, ik heb ze gebakken met speltmeel en rietsuiker en ze mooi een beetje met chocoladestreepjes versierd, ze zijn heerlijk.

 12. mensen, dit is wel een beetje overbodig, want als je zelfrijzend bakmeel koopt staat het recept er ook op. Scheelt weer stroom.

  #Bezuinigen#crisis#maartochheellekker!!!!!!!!!!

 13. ik heb ze gemaakt en wow wat waren ze lekker! heeft heel veel weg van zandkoekjes! het feit dat ik ons huis bijna heb laten afbranden omdat het bakpapier in de fik vloog doet er al niet meer toe omdat ze zo lekker waren haha!

 14. Wat en eenvoudig recept. Was op zoek naar eenvoudig recept omdat ik met groep 3 koekjes ga bakken om het lezen te stimuleren. Heb het recept eenvoudig opgeschreven. Donderdag is het zover, ben benieuwd.
  Heb het eerst zelf uitgeprobeerd en ze waren lekker.
  Kijken of de kids het ook lekker vinden

  • Ben ook benieuwd. Voor kinderen is het vaak: hoe zoeter hoe beter! Moeten ze zelf het recept lezen en de ingredienten bij elkaar doen? Ook leuk om later breuken mee te oefenen?? Zien ze meteen waarom ze dat moeten leren. Als ze het niet lekker vinden heeft de juf in ieder geval lekker koekjes bij de thee haha

 15. Ze waren bij mij wat bitter,maar niet bruin, dan moet je er gewoon wat glazuur op smeren, vinden de kinderen ook leuk/lekker

 16. Net in de oven gedaan helft met 130 bloem en 20 cacao poeder en wat stukjes chocolade erin en de andere helf met amandel extract. Het deeg was al lekker

 17. Thx voor het recept, leuk al deze reacies te lezen..hint”ipv een deegrol te maken.kan je ook dmv 1 a 2 lepels bolletjes maken en gelijk bakken

 18. Ik vind de koekjes heel lekker!!!
  maar op 15 min waren de koekjes nog niet doorbakken.
  ik heb ze er 20 min in de oven gedaan en dan waren ze klaar.

 19. Ik heb ze geprobeerd omdat ik geen eieren in huis had, ze zijn gelukt maar ik
  vind dat je het verschil wel proeft en voor mij persoonlijk mogen ze ook iets zoeter. Voor de rest wel een goed recept, handig kindvriendelijk en snel klaar!

 20. bij ons zitten ze nu in de oven maar het deeg trok op de zak. misschien komen ze toch nog lekker uit de oven, afwachten maar :p

 21. In het begin dacht ik dat deze koekjes niet gingen lukken want het niet-gebakken deeg smaakte vrij tot zeer bitter. Uiteindelijk toen ze waren gebakken waren ze lekker zoet! Heerlijk en simpel recept zeker een aanrader! Het is inderdaad beter dat je ze er uithaalt na een kwartier, ook al zien ze nog witjes!

 22. Heel lekkere koekjes! Samen met mijn nichtje gemaakt en klaar in een halfuurtje 🙂 En zoals mijn nichtje het zei: “Ik krijg er speeksel in mijn mond van :-)”

 23. Ze zijn bij mij nu net klaar uit de oven! Even laten afkoelen en smullen maar! Ik heb ze al eens eerder gemaakt, en ze waren heel lekker geworden! Ik heb ze in allemaal verschillende vormpjes gemaakt, dus ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.