Kletskoppen maken

kok
kok

Kletskoppen zijn lekkere knapperige dunne koekjes. Je kunt ze los uit het vuistje eten maar je ziet ze ook vaak in combinatie met ijs. Met kletskoppen kan je de meest simpele desserts ineens een bijzonder luxe uitstraling geven.

Als de kletskoppen uit de oven komen moeten ze nog even afkoelen voordat de hard en knapperig worden. Als je de juiste timing weet te vinden kan je de koekjes tot een hoorntje vouwen, en dan vullen met bijvoorbeeld slagroom…. Loopt het water je al in de mond?

Snel aan de slag dan! Schort voor, keuken in en bakken maar met dit lekkere recept.

Let op: kletskoppen lopen enorm uit in de oven, dat hoort ook zo maar je moet er dus wel op letten dat je echt voldoende ruimte laat tussen de balletjes deeg voor de bakplaat in de oven schuift. Het proces kan je een aantal keer herhalen dus niet al het deeg in één keer op de bakplaat doen.

Wat heb je nodig voor lekkere kletskoppen?

  • 60 gram boter
  • 50 gram bloem
  • ½ theelepel kaneel
  • 50 gram blanke ontvelde amandelen
  • 125 gram basterdsuiker (die donkere)
  • Snufje zout
  • Snuf kaneel
  • Evt een beetje water

Hoe maak je zelf kletskoppen?

  • De oven voorverwarmen op 180 graden
  • De boter romig roeren in een kom
  • Dan de basterdsuiker, kaneel en zout erbij doen en kneden
  • In gedeeltes ook de bloem toevoegen
  • De amandelen hakken en ook door het deeg mengen
  • Je deeg mag best een beetje plakkerig zijn, als het erg droog is dan een klein beetje water toevoegen
  • Maak van het deeg balletjes van ongeveer 2 cm
  • Leg de balletjes met ruim 6 cm tussenruimte op de bakplaat
  • De bakplaat kan nu de oven in en na 10 minuten moet je even kijken of ze al mooi bruin zijn en ze moeten ook flink uitgelopen zijn, anders zet je de kletskoppen nog heel even terug in de oven
  • Laat de koekjes nog even afkoelen op de bakplaat en schep ze dan met een scherp ‘pannekoeken mes’ van de bakplaat af. Laat ze verder afkoelen op een rooster
  • Als je de koekjes net van de bakplaat afhaalt zijn ze nog een beetje flexibel, je kunt er nu ook rolletjes van maken of hoorntjes

Een heerlijk oud Hollands koekje!

Kletskoppen
Kletskoppen. Foto: Alec Vuijlsteke

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.