Kleine kaaskoekjes voor bij de borrel

Met geraspte kaas maak je zelf de lekkerste hartige kaaskoekjes
Met geraspte kaas maak je zelf de lekkerste hartige kaaskoekjes

Bij koekjes denk je misschien meteen aan zoet, koffie en thee maar je kunt ook heerlijke hartige koekjes maken. Dan heb je dus meer een borrelhapje. Lekker bij een goed glas rode wijn, als klein hapje bij de borrel.

Dit recept is eigenlijk te makkelijk voor woorden maar dat gaan we natuurlijk niet aan de gasten vertellen als jij je zelfgemaakte hartige koekjes laat zien op de borrel voor je verjaardag. Laat ze maar denken dat jij de nieuwe “kook-goddess” bent.

3 x 100 gram makkelijk te onthouden

Wat je nodig hebt is bloem, boter en geraspte kaas en peper en zout naar smaak. Met het zout moet je rustig aan doen, de kaas is ook al vrij zout. Boter, bloem en kaas is in verhouding 1:1:1 Dus 100 gram boter, 100 gram kaas, 100 gram bloem. Hoe simpel kan het zijn? Als je dit gebruikt kan je ongeveer 40 kleine koekjes maken.

Zelf maak ik hartige koekjes het liefste vrij klein. Voor mijn gevoel klopt het dan beter bij een glas wijn. Ik wil ze in één keer weg kunnen happen dus ik gebruik meestal heel kleine uitstekers voor dit recept maar je kunt natuurlijk ook lekkere grote koekjes maken.

Ingrediënten voor kaaskoekjes

  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • Peper en zout naar smaak

Hulpmiddelen

  • Bakpapier
  • Huishoudfolie (plastic)
  • Deegroller
  • kleine uitstekers (maar een glas kan ook)

Hoe maak je zelf kaaskoekjes?

  • De boter in kleine blokjes snijden
  • Bloem en geraspte kaas toevoegen en het geheel kneden tot het deeg mooi soepel is, naar smaak een beetje peper en zout toevoegen
  • De deegbal verpakken in plastic huishoudfolie en even (30 minuten) in de koelkast leggen
  • Laat de oven vast voorverwarmen op 180 graden
  • Haal het deeg uit de koelkast en bestuif je werkblad met wat bloem (tegen het plakken)
  • Rol het deeg uit tot je een plak hebt van ongeveer 5 mm dikte
  • Steek met koekjes uitstekers mooie vormpjes uit het deeg
  • Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en leg daar je koekjes op
  • Het overgebleven deeg weer tot een bal kneden en weer uitrollen en weer uitsteken tot al het deeg op is
  • De koekjes kunnen nu de oven in en na ongeveer 15 minuten zijn ze mooi lichtbruin (regelmatig kijken, tijden verschillen per oven)
  • Nog heel even laten afkoelen, en dan aanvallen
  • Overgebleven koekjes (tsja, het is theoretisch maar toch…) bewaar je in een luchtdichte trommel

 

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*