Jan Hagel koekjes

Jan Hagel
Jan Hagel

Jan Hagel is een super ouderwets koekje. Enne, denk nou niet dat ouderwets niet lekker is. Die voorouders wisten echt wel wat lekker was! Probeer het zelf maar eens uit met dit recept.

Waar koop je parelsuiker voor Jan Hagel?

Voor dit recept heb je parelsuiker nodig en dat is niet vaak te koop in een gewone supermarkt. Parelsuiker is suiker maar dan meer als een klein bolletje in plaats van de fijne suiker die je wel kent.  Je kunt gewoon bij je warme bakker vragen of je een beetje van hem kan kopen maar je kunt ook parelsuiker bestellen bij de plattelandswinkel. Voor 400 gram betaal je 1.75 euro en dan heb je voorlopig weer even genoeg.

De meeste koekjes steek je vooraf uit, bij Jan Hagel doen we het anders: je bakt de koek als een grote plak en meteen als de koek uit de oven komt snij je er repen van. Als de Jan Hagel net uit de oven komt is hij nog een beetje zacht dus dat lukt wel. Je hoort de koeken in repen van 3 a 4 cm breed te snijden en ongeveer 8 cm lang.

Ingrediënten Jan Hagel

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 200 gram boter
  • Snufje zout
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 50 gram parelsuiker
  • Handje amandelschaafsel
  • 1 ei

Hoe maak je Jan Hagel koekjes?

  • De boter zacht laten worden (op kamertemperatuur)
  • De oven vast voorverwarmen op 180 graden
  • Een bakblik klaar zetten
  • In een kom de boter in kleine stukjes snijden en vermengen met de basterdsuiker
  • Dan het bakmeel erbij doen met een snufje zout en kaneel en kneden tot je mooi deeg hebt
  • Leg een stuk bakpapier op het aanrecht en rol het deeg uit (dikte 3 a 4 mm)
  • Het bakpapier met het deeg op het bakblik leggen
  • Eitje loskloppen en bestrijk de koek met een bakkwastje met het ei
  • Strooi wat parelsuiker en amandelschaafsel over de koek
  • Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven en bak de koek in 20 minuten goudbruin
  • Als de koek uit de oven komt met een mes in repen snijden zodat je koekjes van ongeveer 3 x 8 cm krijgt
  • Even laten afkoelen op het bakblik en daarna verder laten afkoelen op een rooster (nu worden de koekjes lekker knapperig)

Veel plezier met dit ouderwetse koekjesrecept

 

2 Comments

  1. dit recept heb ik onlangs gemaakt en zelfs mijn vrouw was zeer tevreden . ik wil hiermede gelijk een tip geven om de juiste dikte te kunnen uit rollen ik gebruik hiervoor twee latjes van ongeveer 3 a 4 mm dik die leg ik langs het deeg en ga met de deegroller over de latjes en zo krijg je de juiste dikte de latjes kun je kopen bij action winkel verkrijgbaar bij verf waren heel handig en je krijg de juiste dikte
    veel succes en veel plezier met bakken

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*