Boterkoek maken

Boterkoek in speciale boterkoekvorm
Boterkoek in speciale boterkoekvorm foto: By JZ85 (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC-BY-SA-3.0-2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Boterkoek…. Zo gigantisch lekker. Deze boterkoek moet je zeker een keer zelf maken. Zelfgemaakte boterkoek smaakt vele malen lekkerder dan de muffe plakken die je soms in de supermarkt ziet liggen. Enne, je mist ook de lekkere geur in huis als de boterkoek in de oven staat, en je mist ook nog eens het über-huisman of huisvrouw gevoel…

Moeilijk is het niet hoor, zelf boterkoek maken. Gewoon goed mengen, goede materialen gebruiken en geduld hebben als de koek uit de vorm gehaald kan worden.

Boterkoekvorm kopen

Het handigste is om een echte boterkoekvorm te gebruiken als je boterkoek gaat maken. De meeste boterkoekvormen hebben een diameter van 24 cm en er zit een handig draaibaar schuifje aan zodat de koek eenvoudig van de bodem loslaat.

Het zou toch zonde zijn als je je boterboek stuk moet maken om hem uit de vorm te krijgen. Gebruik in ieder geval een dichte taartvorm als boterkoek gaat maken en als je toch een springvorm gebruikt: bakpapier op de bodem doen (en een klein randje omhoog)

Een echte boterkoekvorm bestel je al voor 5,99 dus voor het geld hoef je het niet te laten. Weet je eindelijk ook een keer een leuk cadeau voor je verjaardag en de kans is levensgroot dat je huisgenoten het voor je kopen want ze hopen natuurlijk dat je elke week iets lekkers gaat bakken.

Onderstaand recept is voor een boterkoekvorm van 24 cm

Ingrediënten voor boterkoek

  • 1 ei
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram bloem
  • Snufje zout

Tsja meer is het niet, kijk eens op de achterkant van een pak boterkoek uit de supermarkt….

Hoe maak je lekkere boterkoek?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet je boterkoekvorm in met een beetje boter of olie
  • Ei in een klein kommetje loskloppen
  • In een grotere kom doe je de basterdsuiker en de bloem en het zout, even goed mengen
  • Dan de helft van het ei erbij (de andere helft gebruiken we straks)
  • De boter toevoegen en met de hand kneden tot je een soepel deeg krijgt
  • Druk het deeg in de boterkoekvorm en maak met een vork wat ruitjes aan de bovenkant
  • Bestrijk de bovenkant van de boterkoek met het overgebleven ei
  • Zet de bakvorm in de oven en na ongeveer 20 minuten is je zelfgemaakte boterkoek klaar
  • Laat de boterkoek afkoelen en na ongeveer 15 minuten draai je het schuifje een keer rond. Snij de koek pas aan als hij echt helemaal afgekoeld is (ben benieuwd wie zo lang kan wachten haha)

Hoeveel calorieën zit er in boterkoek?

Boterkoek heeft een slechte naam vanwege de hoeveelheid calorieën. Dat is wel terecht want 100 gram boterkoek bevat ongeveer 460 calorieën. Dat is best veel dus het is niet een traktatie om je helemaal het schompes aan te eten maar ach ja, zo af en toe…. Als je er dan maar wel echt van geniet. Soms kan Sonja even de boom in, het is gewoon te lekker.

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*